Przejrzały banan prezentuje się niezbyt apetycznie. A przecież sam transport owoców zajmuje sporo czasu i nieświeży wygląd bywa nieunikniony... Chińscy naukowcy postanowili coś na to zaradzić – zakasali więc rękawy i wynaleźli... spray, który opóźnia dojrzewanie bananów.
To nie dowcip. Niezwykły wynalazek Xihonga Li i jego zespołu został zaprezentowany na ostatnim spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego (ACS) w sierpniu tego roku w Filadelfii. Zgodnie z informacją prasową ACS podstawą natryskiwanej na banany powłoki jest hydrożel otrzymywany z chitozanu, substancji z której zbudowane są między innymi pancerzyki owadów. Chitozan słynie z tego, że jest niezwykle chłonny i ma zdolność usuwania wilgoci z powierzchni.
Nanoszona natryskowo warstwa zapobiega uwalnianiu się z owocu dwutlenku węgla, a ponadto ma działanie bakteriobójcze. Wszystko to sprawia, że banan dojrzewa wolniej, dłużej zachowuje swoją zielonkawą barwę i jest mniej podatny na zepsucie.
Wstępne badania wykazały, że po spryskaniu niedojrzałego banana opracowaną miksturą owoc pozostał świeży przez prawie dwa tygodnie. Mimo że bohaterem eksperymentu chińskich naukowców stał się właśnie banan, powłokę można będzie z powodzeniem zastosować i na powierzchni innych owoców i warzyw, dłużej zachowując je w świeżości.
Źródło: Digital Journal