Przed Świętami tradycyjnie śpieszymy z pomysłem na niebanalną dekorację! Znudzonym pstrokatymi pisankami proponujemy… jajka ombre. Czyli cieniowane.
To propozycja magazynu „The Chromologist”, zaczerpnięta z portalu Country Living. Jajka w wersji ombre będą z pewnością oryginalną ozdobą świątecznego stołu.
Co będzie potrzebne?
Buteleczka niebieskiego (lub w dowolnym kolorze) barwnika spożywczego w płynie, odrobina octu słodowego oraz 18 jajek ugotowanych na twardo.
Jak to zrobić?
Ustaw sześć szklanek i podpisz je literami od A do F. Nalej do każdej wrzącej wody i dwie łyżeczki octu, a następnie wymieszaj. Dodaj barwnik według następującego wzoru:
A = 2 krople, B = 6 kropli, C = 10 kropli, D = 20 kropli, E = 45 kropli, F = 60 kropli.
Zanurzaj jajka w poszczególnych szklankach przez 5 minut (pamiętaj przy tym o użyciu osobnej łyżki do każdej szklanki), tak aby otrzymać kolory o odpowiedniej intensywności. Po wyciągnięciu z wody, odłóż jajko do pojemnika, aby wyschło.
W ten sposób, bez wielkiego nakładu pracy i niewielkim kosztem, stworzysz miły dla oka efekt cieniowania. Goście będą zachwyceni!
Źródło: The Chromologist