Naukowcy z Chin zaproponowali nową, wolną od rozpuszczalników powłokę na wnętrza kubeczków na jogurty. Ma ona zapobiegać przywieraniu resztek jogurtu do ścianek.

Fot. LotusHead / freeimages.com
Jak podają badacze, aplikacja nowej powłoki jest łatwa, przyjazna środowisku i wykorzystuje wyłącznie zrównoważone surowce. Powłoka otrzymywana jest z wosku pszczelego oraz oleju słonecznikowego.
Prosty, dwuetapowy proces
Proces aplikacji składa się z dwóch etapów. Najpierw na podłożu poliolefinowym otrzymywana jest – poprzez schłodzenie gorącego roztworu wosku pszczelego i oleju słonecznikowego w warunkach otoczenia – warstwa oleożelu. Następnie olej słonecznikowy jest dodatkowo natryskiwany na oleożel, w wyniku czego powstaje śliska powłoka o dwuwarstwowej strukturze.
Parametry powłoki były modyfikowane przez naukowców poprzez zawartość wosku pszczelego. Przeprowadzono również testy z wykorzystaniem jogurtu. Potwierdzono, że powłoka zapewnia dobre właściwości poślizgowe i skutecznie redukuje adhezję jogurtu na powierzchni.
Skuteczna i po miesiącu w lodówce
Badacze ustalili również, że powłoka utrzymywała swoje właściwości nawet po trzydziestu dniach przechowywania w lodówce. Ma więc duży potencjał pod kątem jej wykorzystania w branży opakowaniowej i spożywczej. Artykuł na ten temat ukazał się w piśmie „Progress in Organic Coatings”.
Źródło: european-coatings.com