a
kontakt z nami: 785 366 475 redakcja: redakcja@rynekfarb.pl reklama: ad@rynekfarb.pl
Profesjonalnefarby.net
Rynek FarbFarby przemysłoweNowy sposób na antybakteryjne powierzchnie metali

Nowy sposób na antybakteryjne powierzchnie metali

Naukowcy z amerykańskiego Purdue University opracowali prostą technologię, która nadaje powierzchniom metalicznym właściwości bakteriobójcze. Zdaniem twórców doskonale nadaje się ona na przykład do zabezpieczania narzędzi tnących w przetwórstwie żywności.

antybakteryjne powierzchnie metaliczne

Fot. Mimzy / pixabay.com

Przetwórstwo żywności to branża, która wymaga specjalnych środków higieny ze względu na ryzyko rozwoju bakterii. W trudnej walce z drobnoustrojami może pomóc nowa technologia z Purdue University, która dzięki antymikrobowemu działaniu peptydów skutecznie zabezpiecza utwardzane powierzchnie metaliczne.

Zmiana widoczna gołym okiem

Nowa technologia polega na zaszczepianiu antymikrobowych peptydów na utwardzonych powierzchniach metalicznych. W ten sposób powierzchnia nabiera właściwości bakteriobójczych. Cały proces wyjaśnia prof. David Bahr, kierujący Wydziałem Inżynierii Materiałowej na Purdue University:

Jeśli stworzymy na powierzchni oksydowanych metali maleńkie pęknięcia – o szerokości rzędu nanometrów i głębokości rzędu mikrometrów – peptydy mogą zostać osadzone w tych pęknięciach przy pomocy prostej metody mokrej.

Dodatkową korzyścią jest fakt, że proces zmienia barwę niektórych metali. W ten sposób możemy naocznie stwierdzić, czy powierzchnia nadal ma właściwości antybakteryjne, czy już je utraciła i wymaga ponownej obróbki.

Skuteczne zapobieganie chorobom

Prof. Bahr stwierdza, że technologia może być szczególnie przydatna w branży przetwórstwa żywności – na przykład na narzędziach tnących, które są szczególnie podatne na rozwój bakterii. Twórcy zapewniają, że w połączeniu z myciem żywności oraz innymi środkami higieny i bezpieczeństwa technologia skutecznie zapobiegać będzie rozprzestrzenianiu się chorób, których źródłem jest zanieczyszczona żywność.

Wstępne testy potwierdziły, że poddana obróbce powierzchnia w stosunku do nie poddanej obróbce wykazuje właściwości antybakteryjne. Ponadto związki osadzone w szczelinach na powierzchni uwalniały się stopniowo, co gwarantuje, że działanie antymikrobowe utrzyma się na dłużej.

Na stali nierdzewnej, tytanie i innych stopach

Technologia została dotychczas zastosowana na nierdzewnej stali i tytanie. Naukowcy przekonują, że można ją wykorzystać w na wielu różnych komercyjnie dostępnych stopach metali. Zespół badawczy współpracował z organizacją Purdue Research Foundation Office of Technology Commercialization, która służyła wsparciem przy opatentowaniu technologii.

Źródło: coatingsworld.com