REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Lakier ze skórek pomidorów podbija UE

Każdego roku w całej Europie na wysypiskach ląduje 200 tysięcy ton odpadków z przetwórstwa pomidorów. Okazuje się jednak, że te pozornie bezużyteczne resztki można z pożytkiem wykorzystać. Twórcy projektu BIOCOPAC opracowali metodę otrzymywania ze skórek pomidorów lakieru do pokrywania puszek na żywność.

fot. Mirelaschenk (stockfreeimages.com)

Nie jest to nowy, rewolucyjny pomysł – pojawił się już w latach 40. ubiegłego wieku, wówczas jednak nikt nie zainteresował się nim na tyle, aby wprowadzić go w życie. Dziś przywrócony został do łask i zyskał przychylność Unii Europejskiej, która dostrzegła jego znaczenie dla wielu gałęzi przemysłu i postanowiła dofinansować całe przedsięwzięcie.

Skórki pomidorów są pokryte warstewką substancji zwanej kutyną, której głównym składnikiem są kwasy tłuszczowe. To właśnie ona, wyekstrahowana i odpowiednio zmodyfikowana, stanie się głównym składnikiem naturalnego, przyjaznego środowisku lakieru do pokrywania puszek. Pomysł jest prosty, jego znaczenie jednak nieocenione, bowiem corocznie w Europie pakuje się w puszki ponad 3 miliony ton żywności.

W całym projekcie nie chodzi jednak jedynie o to, aby otrzymać naturalny i wydajny lakier czy aby spożytkować odpady skazane na zaleganie na wysypiskach. BIOCOPAC stwarza również szansę rozwoju dla małych i średnich przedsiębiorstw (SME) zajmujących się produkcją lakieru, środków do konserwacji żywności oraz puszek. Do programu włączonych zostało jedenaście tego typu firm, zlokalizowanych w sześciu różnych krajach UE.

Pierwsze puszki pokryte biolakierem ze skórek pomidorów zostaną poddane badaniom, które stwierdzą czy właściwości fizykochemiczne tego produktu odpowiadają standardowym, stosowanym obecnie produktom, oraz czy jest on całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Na kolejnym etapie testów, jeśli tylko ten pierwszy wypadnie korzystnie, pokryte naturalnym lakierem puszki z żywnością trafią już na sklepowe półki.

Więcej na temat projektu BIOCOPAC przeczytać można na stronie www.biocopac.eu.

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
100%
0%
Ocen: 1
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA