REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Biopolimery jako powłoki – szybko rosnący rynek

Biopolimery w przemyśle opakowaniowym – czy to w postaci materiałów, czy powłok – zyskują coraz większą popularność. Rządy promują ich wykorzystanie, ponieważ to niedrogie, a zarazem bardzo przyjazne środowisku rozwiązanie. O tym, jakie biopolimery są dziś najczęściej wykorzystywane i jak rozwijał się będzie ich rynek, mówi najnowszy raport Global Market Insights.

biopolimery opakowania rynek raport Global Market Insights

Fot. ElasticComputeFarm / pixabay.com

Biopolimery stanowią przyjazne środowisku, nietoksyczne i poddawalne recyklingowi substytuty opakowań syntetycznych, z tworzyw z ropy naftowej. Biopolimerowe materiały powłokowe można podzielić na proteiny, polisacharydy i lipidy. Mogą być stosowane osobno lub razem. Dla poprawy właściwości stosuje się czasem dodatki – pigmenty, plastyfikatory, antyoksydanty czy środki antymikrobowe.

Jaki biopolimer do jakich zastosowań?

Wśród protein wyróżniamy m.in. kazeiny, białko serwatkowe, białko sojowe, gluten pszenny i zeinę. Stosowane są one na opakowaniach owoców i warzyw, jajek, mięsa, produktów suchych, owoców, a także w przemyśle papierniczym. Zapewniają skuteczną barierę dla przenikania tlenu, ale nie są już tak niezawodne, jeśli chodzi o blokowanie przepływu pary wodnej, mają bowiem charakter hydrofilowy.

Polisacharydy to chitozan, alginiany i skrobia. Stosowane na opakowaniach papierowych, chronią przed gazami, tłuszczami i wilgocią. Skrobia to najczęściej wykorzystywany surowiec rolniczy, ze względu na swoją dostępność i niską cenę, i prawdopodobnie nadal będzie się cieszył dużym wzięciem. Powłoka na papier na bazie skrobi gwarantuje gładką powierzchnię, a zarazem dobre właściwości barierowe.

Wszędzie tam zaś, gdzie wymagana jest odporność na wilgoć i skuteczna bariera dla pary wodnej, wykorzystuje się lipidy i kompozyty. Mają one bowiem właściwości hydrofobowe.

Wzrost w oszałamiającym tempie

Obecnie biopolimery bardzo szybko zyskują na popularności. Według prognoz Global Market Insights w roku 2015 rynek ten wart był 2,2 mld $, podczas gdy w roku 2023 ma już osiągnąć wartość ponad 6,5 mld $. Oznacza to wzrost na poziomie aż 14% rocznie.

Tak duży popyt na tego rodzaju materiały jest spowodowany tym, że stosowanie syntetycznych, nieprzyjaznych środowisku opakowań staje się coraz mniej opłacalne, a do tego ograniczane przez regulacje prawne w różnych krajach. Poza tym poszukiwane są metody utrzymania produktów spożywczych w świeżości na dłużej, a pod tym względem biopolimery mają sporo do zaoferowania. Nie jest niespodzianką, że dominującym sektorem ich zastosowań jest właśnie przemysł opakowaniowy – któremu w roku 2015 odpowiadało 55% światowego zapotrzebowania na tego typu materiały.

Popularne na całym świecie

Rosnąca popularność biopolimerów to trend, który dotyczy właściwie całego światowego rynku. W Stanach Zjednoczonych branża rozwija się za sprawą przemysłu żywieniowego i opakowaniowego oraz mody na „zielone” technologie, podobnie sytuacja wygląda w Europie. Najbardziej dynamiczny wzrost przewiduje się jednak dla Chin, gdzie trwa intensywna industrializacja i gdzie władze silnie promują stosowanie produktów biodegradowalnych.

Raport Global Market Insights ukazał się pod tytułem Biopolymer Coatings Market Size, Industry Analysis Report, Regional Outlook, Application Development Potential, Price Trend, Competitive Market Share & Forecast, 2016 – 2023.

Źródło: pcimag.com

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
50%
50%
Ocen: 0
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA