REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Van Gogh na ścieżce rowerowej

Twórcy Smart Highway powracają! Tym razem z niezwykłą ścieżką rowerową powstałą na cześć Van Gogha. W tym roku przypada 125. rocznica śmierci tego wybitnego malarza.

Van Gogh

Fot. arch. Studio Roosegaarde

Holendrzy znaleźli oryginalny i piękny sposób, by uczcić okrągłą rocznicę śmierci swojej narodowej dumy – Van Gogha. Między Eindhoven i Neunen, miejscami, w których żył malarz, powstała świecąca w ciemności ścieżka rowerowa. Ułożony na niej wzór nawiązuje do najsłynniejszego obrazu artysty, Gwiaździstej nocy.

Ścieżka to dzieło pomysłodawców słynnych inteligentnych dróg Smart Highways – projektanta Dana Roosegaarde, założyciela Studia Roosegaarde, oraz firmy Heijmans, która zajęła się realizacją pomysłu od strony technicznej. Nawiązujący do dzieła Van Gogha wzór powstał poprzez ułożenie tysięcy drobnych kamyków pokrytych warstwą fotoluminescencyjnej farby. Po zmroku ścieżka zaczyna świecić, uwalniając energię zgromadzoną w trakcie dnia. Energii tej wystarcza średnio na osiem godzin świecenia.

Fot. arch. Studio Roosegaarde

Oficjalna prezentacja tego niezwykłego dzieła miała miejsce 12 listopada. Jak twierdzą twórcy, ścieżka łączy młyny Opwettense i Colse, które pojawiały się na obrazach Van Gogha. Projekt powstawał osiem miesięcy, realizacja zaś trwała dziesięć dni i kosztowała w przybliżeniu 700 000 €. Dan Roosegarde skomentował to przedsięwzięcie:

Chciałem stworzyć przestrzeń, której ludzie będą doświadczać w szczególny sposób, w której technologia łączy się z przeżyciem i doświadczeniem. To coś w rodzaju techno-poezji

Więcej na temat projektu oraz galeria zdjęć na stronie Studia Roosegaarde.

Źródło: paintsquare.com

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
100%
0%
Ocen: 2
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA