Sięgając w sklepie po płatki śniadaniowe lub paluszki rybne w papierowym opakowaniu nie zdajemy sobie często sprawy, na co się narażamy. Naukowcy stwierdzili, że zawarte w papierze z recyklingu pochodne olejów mineralnych mogą przenikać do żywności, narażając na szwank nasze zdrowie. Rozwiązaniem tego problemu ma być powłoka opracowana przez BASF.
Specjalna polimerowa powłoka od BASF zapobiega pochłanianiu przez żywność szkodliwych związków pochodzących z papierowego opakowania. Fot. arch. BASF
Groźny papier
W kartonowych opakowaniach sprzedaje się cały szereg produktów spożywczych – od płatków śniadaniowych poprzez ryż, makaron czy mieszanki piekarskie aż po mrożone warzywa, zapiekanki, filety z ryb. Papier jest dziś chętnie wykorzystywany, bo to bardzo ekologiczny materiał, zwłaszcza jeśli do jego produkcji stosuje się włókna pochodzące z recyklingu.
Niestety jest jeden problem. Włókna te mogą być źródłem szkodliwych dla zdrowia węglowodorów – pozostałości olejów mineralnych. Dlaczego? Otóż wykorzystywane przy produkcji opakowań włókna pochodzą z przetworzonych gazet, czasopism i książek. Na tych natomiast znajduje się drukarski tusz, którego nie da się usunąć. To właśnie on jest źródłem szkodliwych związków.
Realne zagrożenie
Problem jest poważny. Do migracji pochodnych olejów mineralnych nie jest nawet potrzebny bezpośredni kontakt żywności z opakowaniem, wiele z tych substancji przechodzi bowiem w stan lotny już w temperaturze pokojowej. Najwięcej tego typu związków są w stanie zaabsorbować produkty typu mąka, ryż i mieszanki piekarskie. A gdy już zostaną wchłonięte, nie da się ich w żaden sposób usunąć – mycie lub gotowanie nic nie da. Po dostaniu się do naszego organizmu kumulują się w nerkach i wątrobie, być może są również rakotwórcze.
Skuteczna bariera
Propozycja BASF to cieniutka (zaledwie 10-15 µm, czyli 10 razy mniej niż średnica ludzkiego włosa) polimerowa powłoka nanoszona na wewnętrzną stronę opakowania. Działa ona jak sieć, która przepuszcza małe cząsteczki, takie jak wodę, zatrzymuje za to pochodne olejów mineralnych, których molekuły są dużo większe.
Technolodzy, którzy zajmowali się powłoką, musieli jej zapewnić odpowiednie właściwości. Musiała być elastyczna, tak aby nie ulegała uszkodzeniu po wgnieceniu lub złamaniu pudełka. Trzeba było również zapewnić, aby warstwę można było łatwo usunąć. Pokryte nią opakowanie nie może bowiem trafić do recyklingu.
Wszystkie te wymagania udało się spełnić. Powstała powłoka zapewniająca ochronę na trzy lata, dlatego żywność – która przechowywana jest w opakowaniu maksymalnie do dwóch lat – jest w pełni bezpieczna.
Źródło: BASF