REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Powłoka na opakowania BASF dla bezpiecznej żywności

Sięgając w sklepie po płatki śniadaniowe lub paluszki rybne w papierowym opakowaniu nie zdajemy sobie często sprawy, na co się narażamy. Naukowcy stwierdzili, że zawarte w papierze z recyklingu pochodne olejów mineralnych mogą przenikać do żywności, narażając na szwank nasze zdrowie. Rozwiązaniem tego problemu ma być powłoka opracowana przez BASF.

powłoka na opakowania BASF

Specjalna polimerowa powłoka od BASF zapobiega pochłanianiu przez żywność szkodliwych związków pochodzących z papierowego opakowania. Fot. arch. BASF

Groźny papier

W kartonowych opakowaniach sprzedaje się cały szereg produktów spożywczych – od płatków śniadaniowych poprzez ryż, makaron czy mieszanki piekarskie aż po mrożone warzywa, zapiekanki, filety z ryb. Papier jest dziś chętnie wykorzystywany, bo to bardzo ekologiczny materiał, zwłaszcza jeśli do jego produkcji stosuje się włókna pochodzące z recyklingu.

Niestety jest jeden problem. Włókna te mogą być źródłem szkodliwych dla zdrowia węglowodorów – pozostałości olejów mineralnych. Dlaczego? Otóż wykorzystywane przy produkcji opakowań włókna pochodzą z przetworzonych gazet, czasopism i książek. Na tych natomiast znajduje się drukarski tusz, którego nie da się usunąć. To właśnie on jest źródłem szkodliwych związków.

Realne zagrożenie

Problem jest poważny. Do migracji pochodnych olejów mineralnych nie jest nawet potrzebny bezpośredni kontakt żywności z opakowaniem, wiele z tych substancji przechodzi bowiem w stan lotny już w temperaturze pokojowej. Najwięcej tego typu związków są w stanie zaabsorbować produkty typu mąka, ryż i mieszanki piekarskie. A gdy już zostaną wchłonięte, nie da się ich w żaden sposób usunąć – mycie lub gotowanie nic nie da. Po dostaniu się do naszego organizmu kumulują się w nerkach i wątrobie, być może są również rakotwórcze.

Skuteczna bariera

Propozycja BASF to cieniutka (zaledwie 10-15 µm, czyli 10 razy mniej niż średnica ludzkiego włosa) polimerowa powłoka nanoszona na wewnętrzną stronę opakowania. Działa ona jak sieć, która przepuszcza małe cząsteczki, takie jak wodę, zatrzymuje za to pochodne olejów mineralnych, których molekuły są dużo większe.

Technolodzy, którzy zajmowali się powłoką, musieli jej zapewnić odpowiednie właściwości. Musiała być elastyczna, tak aby nie ulegała uszkodzeniu po wgnieceniu lub złamaniu pudełka. Trzeba było również zapewnić, aby warstwę można było łatwo usunąć. Pokryte nią opakowanie nie może bowiem trafić do recyklingu.

Wszystkie te wymagania udało się spełnić. Powstała powłoka zapewniająca ochronę na trzy lata, dlatego żywność – która przechowywana jest w opakowaniu maksymalnie do dwóch lat – jest w pełni bezpieczna.

Źródło: BASF

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
50%
50%
Ocen: 0
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA