Nóż, którego bez konieczności ostrzenia można używać przez kilkadziesiąt lat? Tylko dzięki specjalistycznym powłokom! Rozwiązanie takie zaproponowali właśnie chińscy naukowcy.
1000 cykli tarcia z siłą nacisku 10 000 większą niż ciśnienie atmosferyczne – tyle potrzeba, by oderwać jedną warstwę atomów z ochronnej powłoki opracowanej przez zespół profesora Huanga Fenga z Chinese Academy of Sciences Ningbo Institute of Material Technology and Engineering. W praktyce oznacza to, że pokryty nią nóż kuchenny mógłby przeżyć swojego właściciela!
Powłoka ma kilka mikrometrów grubości, a w jej skład wchodzą azotowane metale, m.in. chrom i wanad. To rozwiązanie bardzo uniwersalne – jak zapewnia profesor Feng, powłokę można nanieść na powierzchnię niemal dowolnego urządzenia. A gdzie poza kuchnią mogłaby znaleźć zastosowanie? Na przykład w przemyśle samochodowym i aeronautyce, a ponadto w wielu innych sektorach przemysłu.
Specjalista od zabezpieczeń antykorozyjnych Yang Kai zwraca uwagę na to, że powłoka naukowców z instytutu Ningbo była póki co testowana jedynie w warunkach laboratoryjnych. W praktyce zaś temperatura, naprężenia i inne czynniki mogą mieć na nią bardzo negatywny wpływ. Przyznaje jednak, że wyniki jakie uzyskali póki co badacze są imponujące.
Szczegóły na stronie instytutu Ningbo.
Źródło: paintsquare.com