REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Powłoka, która trzyma bakterie z dala od żywności

Urządzenia w zakładach przetwórstwa żywności wymagają doskonałej ochrony przed bakteriami i innymi drobnoustrojami – to oczywiste. Konieczne jest nie tylko ich częste czyszczenie, ale i dodatkowe zabezpieczenia powstrzymujące rozwój mikrobów między cyklami mycia. Naukowcy z Uniwersytetu Cornell proponują w tej roli swoją specjalną powłokę.

powłoka żywność bakterie

Fot. arch. Brett Jordan / Source / CC BY

Zespół naukowców z wydziału nauk o żywności Uniwersytetu Cornell opracował polimerową powłokę, która nie tylko w dużej mierze zapobiega adhezji mikrobów na powierzchni, ale i inaktywuje te, którym uda się mimo wszystko przyczepić do podłoża. Jak mówi stojąca na czele grupy badawczej prof. Julie Goddard, na razie rozwiązanie jest jeszcze w fazie badań, ale w ciągu kilku lat może zostać skomercjalizowane.

Unieszkodliwia 99,999% bakterii

Opracowanie wytrzymałej i skutecznej powłoki na urządzenia w zakładach przetwórstwa żywności nie jest łatwe. Powierzchnie są tam narażone na działanie kwasów i innych środków żrących, ekstremalne temperatury oraz silne tarcie, dlatego warstwa zabezpieczająca również musi być bardzo trwała.

Powłoka opracowana przez zespół prof. Goddard nie tylko spełnia te wymogi, ale i jest niezwykle efektywna w walce z bakteriami. Jak wykazały testy, inaktywuje 99,999% pałeczek Listeria monocytogenes – mikrobów wywołujących listeriozę i stanowiących poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.

Mniej wyrzucanej żywności

Technologia nie tylko minimalizuje zagrożenie dla ludzkiego zdrowia, ale i ogranicza ilości jedzenia wyrzucanego z powodu skażenia szkodliwymi drobnoustrojami. Jak dowodzą twórcy, powłoka może być też stosowana na klamkach czy instalacjach HVAC, które także często stanowią siedlisko bakterii. Proponują również jej wykorzystanie na urządzeniach do zbioru owoców i warzyw.

Źródło: european-coatings.com

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
100%
0%
Ocen: 1
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Komentarze (1)

  1. Ciekawe, czy dałoby się ją nanosić na powierzchnię mat puzzlowych, taki do sztuk sportów wali, gimnastycznych. Choć one mają same w sobie właściwości utrudniające przetrwanie bakteriom, drobnoustrojom.

    Maty
    30 lipca 2016 at 11:53
    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA