a
kontakt z nami: 785 366 475 redakcja: redakcja@rynekfarb.pl reklama: ad@rynekfarb.pl
Profesjonalnefarby.net

Oleje do drewna

Olejowanie drewnianych podłóg czy blatów to prosty sposób na to, by otrzymać lekko połyskliwe, miłe w dotyku wykończenie. Równocześnie jednak oleje do drewna są bardziej podatne na zarysowania i wymagają częstszej i staranniejszej konserwacji niż na przykład lakiery.

oleje do drewna

Rękojeść noża zabezpieczona olejem lnianym. Fot. Albion Europe Aps (Wikimedia Commons)

Jakie oleje?

Produkty sprzedawane pod nazwą „olej do drewna” to mieszanki naturalnych olejów oraz syntetycznych żywic (np. alkidowych) i rozpuszczalników.

Drzwi zakonserwowane przy pomocy mieszanki oleju lnianego i tungowego. Fot. Handwerker (Wikimedia Commons)

Do pielęgnacji drewna najczęściej stosuje się olej lniany lub tungowy (który jest podstawowym składnikiem tzw. oleju duńskiego). Na tych dwóch rodzajach oleju opiera się zdecydowana większość dostępnych na rynku preparatów. Można jednak spotkać i produkty na bazie oleju słonecznikowego, sojowego lub orzechowego.

Właściwości

Olej wnika w pory drewna, ale nie blokuje ich. Dzięki temu tworzy oddychającą powłokę, pod którą nie kumuluje się wilgoć. Olejowanie sprawia, że drewno jest mniej chłonne oraz zyskuje aksamitny połysk, nie tak wyrazisty i nienaturalny jak w przypadku lakierów i farb. Ważną zaletą stosowania olejów jest fakt, że uszkodzoną w jednym miejscu warstwę można łatwo naprawić bez konieczności szlifowania i odmalowywania całej podłogi czy blatu. Odbudowany fragment powłoki nie wyróżnia się bowiem na tle całości, jest praktycznie niezauważalny.

Nowoczesne preparaty na bazie olejów oferują odporność na działanie czynników atmosferycznych i promieniowania UV, ale generalnie w roli powłok ochronnych oleje sprawdzają się słabo. Jeśli zdecydujemy się je zastosować tam, gdzie narażone będą na trudne warunki, trzeba bardzo o nie dbać i regularnie nanosić nową warstwę. Im więcej naniesionych warstw, tym skuteczniejsza ochrona.

Różne rodzaje olejów mają nieco odmienne właściwości. Porównajmy ja na podstawie najczęściej stosowanych oleju lnianego i oleju tungowego:

  • olej lniany nadaje drewnu ciepły, żółty odcień, który ciemnieje wraz z upływem czasu; charakteryzuje się niezbyt dobrą odpornością, zwłaszcza na wodę, dlatego pokryte nim drewno może pleśnieć; inna poważna wada tego typu oleju to bardzo długi czas schnięcia – około tygodnia; alternatywa to gotowany olej lniany, któremu proces schnięcia zajmuje „jedynie” około doby;
  • olej tungowy jest nieco jaśniejszy od lnianego i nie zmienia koloru tak wyraźnie jak on; po naniesieniu na drewno nadaje mu złociste zabarwienie i sprawia, że wygląda ono jakby było lekko zwilżone; jest bardziej odporny na wodę i schnie zdecydowanie szybciej, podobnie jednak jak olej lniany jest mało odporny na zarysowania.

Lewa strona – drewno pokryte gotowanym olejem lnianym. Fot. Marco Bernardini (Wikimedia Commons)

Aplikacja

Aplikacja oleju jest bardzo prosta – wystarczy nanieść go na powierzchnię przy pomocy pędzla lub szmatki i wcierać zgodnie z kierunkiem włókien. Gdy olej wsiąknie, należy powierzchnię wyszlifować przy pomocy papieru ściernego i nanieść kolejną jego warstwę. Należy pamiętać, aby nie nanosić oleju na wilgotne drewno (ponieważ w nie nie wsiąknie) lub przy silnym nasłonecznieniu (zasycha wtedy zbyt szybko i tworzy delikatny, bardziej podatny na zarysowania film).

Niezwykle ważna rzecz to wysuszenie szmatki, której użyliśmy do wcierania. Olej jest ekstremalnie łatwopalny i nawet jeśli nasączoną nim szmatkę zamierzamy wyrzucić, musi być wcześniej rozwinięta i wysuszona.

Jeśli po olejowaniu mamy zamiar dodatkowo zabarwić drewno, należy wybrać farbę wodorozcieńczalną. Olejowa bowiem stworzy w połączeniu z olejem zbyt szczelną, nieoddychającą powłokę, pod którą będzie gromadziła się wilgoć, przyspieszając degradację podłoża.

Zastosowania

Fot. rubenshito (sxc.hu)

Oprócz zabezpieczania podłóg, mebli i blatów kuchennych oleje mają sporo innych ciekawych zastosowań. Stosuje się je do utrwalania drewnianych kolb broni palnej i rękojeści noży, kijów bilardowych, desek surfingowych i instrumentów muzycznych (np. fletów). Niektóre oleje spożywcze, na przykład olej z orzechów włoskich, świetnie nadają się do zabezpieczania drewnianych akcesoriów kuchennych takich jak deski, miski, łyżki czy łopatki. A skoro już mowa o oleju z orzechów włoskich – został on doceniony nawet przez Stradivariusa, który wykorzystywał go do konserwacji swoich skrzypiec. Niepozorny olej… a zastosowań bez liku.