Naukowcy z amerykańskiego Purdue University opracowali prostą technologię, która nadaje powierzchniom metalicznym właściwości bakteriobójcze. Zdaniem twórców doskonale nadaje się ona na przykład do zabezpieczania narzędzi tnących w przetwórstwie żywności.
Fot. Mimzy / pixabay.com
Przetwórstwo żywności to branża, która wymaga specjalnych środków higieny ze względu na ryzyko rozwoju bakterii. W trudnej walce z drobnoustrojami może pomóc nowa technologia z Purdue University, która dzięki antymikrobowemu działaniu peptydów skutecznie zabezpiecza utwardzane powierzchnie metaliczne.
Zmiana widoczna gołym okiem
Nowa technologia polega na zaszczepianiu antymikrobowych peptydów na utwardzonych powierzchniach metalicznych. W ten sposób powierzchnia nabiera właściwości bakteriobójczych. Cały proces wyjaśnia prof. David Bahr, kierujący Wydziałem Inżynierii Materiałowej na Purdue University:
Jeśli stworzymy na powierzchni oksydowanych metali maleńkie pęknięcia – o szerokości rzędu nanometrów i głębokości rzędu mikrometrów – peptydy mogą zostać osadzone w tych pęknięciach przy pomocy prostej metody mokrej.
Dodatkową korzyścią jest fakt, że proces zmienia barwę niektórych metali. W ten sposób możemy naocznie stwierdzić, czy powierzchnia nadal ma właściwości antybakteryjne, czy już je utraciła i wymaga ponownej obróbki.
Skuteczne zapobieganie chorobom
Prof. Bahr stwierdza, że technologia może być szczególnie przydatna w branży przetwórstwa żywności – na przykład na narzędziach tnących, które są szczególnie podatne na rozwój bakterii. Twórcy zapewniają, że w połączeniu z myciem żywności oraz innymi środkami higieny i bezpieczeństwa technologia skutecznie zapobiegać będzie rozprzestrzenianiu się chorób, których źródłem jest zanieczyszczona żywność.
Wstępne testy potwierdziły, że poddana obróbce powierzchnia w stosunku do nie poddanej obróbce wykazuje właściwości antybakteryjne. Ponadto związki osadzone w szczelinach na powierzchni uwalniały się stopniowo, co gwarantuje, że działanie antymikrobowe utrzyma się na dłużej.
Na stali nierdzewnej, tytanie i innych stopach
Technologia została dotychczas zastosowana na nierdzewnej stali i tytanie. Naukowcy przekonują, że można ją wykorzystać w na wielu różnych komercyjnie dostępnych stopach metali. Zespół badawczy współpracował z organizacją Purdue Research Foundation Office of Technology Commercialization, która służyła wsparciem przy opatentowaniu technologii.
Źródło: coatingsworld.com
Oceń artykuł:
![]() ![]() 50% 50% Ocen: 0 ![]() |
Napisz do redakcji
Podziel się
![]() Poleć znajomemu
|