REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Nowy sposób na antybakteryjne powierzchnie metali

Naukowcy z amerykańskiego Purdue University opracowali prostą technologię, która nadaje powierzchniom metalicznym właściwości bakteriobójcze. Zdaniem twórców doskonale nadaje się ona na przykład do zabezpieczania narzędzi tnących w przetwórstwie żywności.

antybakteryjne powierzchnie metaliczne

Fot. Mimzy / pixabay.com

Przetwórstwo żywności to branża, która wymaga specjalnych środków higieny ze względu na ryzyko rozwoju bakterii. W trudnej walce z drobnoustrojami może pomóc nowa technologia z Purdue University, która dzięki antymikrobowemu działaniu peptydów skutecznie zabezpiecza utwardzane powierzchnie metaliczne.

Zmiana widoczna gołym okiem

Nowa technologia polega na zaszczepianiu antymikrobowych peptydów na utwardzonych powierzchniach metalicznych. W ten sposób powierzchnia nabiera właściwości bakteriobójczych. Cały proces wyjaśnia prof. David Bahr, kierujący Wydziałem Inżynierii Materiałowej na Purdue University:

Jeśli stworzymy na powierzchni oksydowanych metali maleńkie pęknięcia – o szerokości rzędu nanometrów i głębokości rzędu mikrometrów – peptydy mogą zostać osadzone w tych pęknięciach przy pomocy prostej metody mokrej.

Dodatkową korzyścią jest fakt, że proces zmienia barwę niektórych metali. W ten sposób możemy naocznie stwierdzić, czy powierzchnia nadal ma właściwości antybakteryjne, czy już je utraciła i wymaga ponownej obróbki.

Skuteczne zapobieganie chorobom

Prof. Bahr stwierdza, że technologia może być szczególnie przydatna w branży przetwórstwa żywności – na przykład na narzędziach tnących, które są szczególnie podatne na rozwój bakterii. Twórcy zapewniają, że w połączeniu z myciem żywności oraz innymi środkami higieny i bezpieczeństwa technologia skutecznie zapobiegać będzie rozprzestrzenianiu się chorób, których źródłem jest zanieczyszczona żywność.

Wstępne testy potwierdziły, że poddana obróbce powierzchnia w stosunku do nie poddanej obróbce wykazuje właściwości antybakteryjne. Ponadto związki osadzone w szczelinach na powierzchni uwalniały się stopniowo, co gwarantuje, że działanie antymikrobowe utrzyma się na dłużej.

Na stali nierdzewnej, tytanie i innych stopach

Technologia została dotychczas zastosowana na nierdzewnej stali i tytanie. Naukowcy przekonują, że można ją wykorzystać w na wielu różnych komercyjnie dostępnych stopach metali. Zespół badawczy współpracował z organizacją Purdue Research Foundation Office of Technology Commercialization, która służyła wsparciem przy opatentowaniu technologii.

Źródło: coatingsworld.com

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
50%
50%
Ocen: 0
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA