Nie od dziś wiadomo, że nanotechnologia i właściwości antyoblodzeniowe idą ze sobą w parze. Naukowcy z Chin udowodnili to po raz kolejny – swoją powłoką z nanopłatków.
Celem badania było uzyskanie na powierzchni warstwy nanocząstek w formie płatków, posiadającej właściwości superhydrofobowe i antyoblodzeniowe. Powierzchnię otrzymano na podłożu aluminiowym z dodatkiem fluoroalkilosilanu, metodą wytrawiania chemicznego. Właściwości antyoblodzeniowe badano w tunelu aerodynamicznym z symulacją oblodzenia.
W określonych warunkach procesu (koncentracja NaOH 0,05 M, czas wytrawiania 5 min, czas wrzenia 40 min) uzyskano idealną morfologię i strukturę geometryczną powierzchni. Wykazywała ona doskonałą superhydrofobowość – kąt zwilżania wynosił 165°, zaś kąt ześlizgu był prawie równy 0.
Świetne były również jej właściwości antyoblodzeniowe w temperaturze -10°C w tunelu aerodynamicznym z symulacją oblodzenia. Stwierdzono wyraźnie słabszą adhezję lodu do powierzchni niż w przypadku stosowanych obecnie powłok superhydrofobowych. Szczegółowe wyniki znaleźć można w artykule opublikowanym w czasopiśmie „Surface and Coatings Technology”.
Źródło: european-coatings.com