REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Jarmuż podpowiada, jak walczyć z lodem

Jarmuż, jak się okazuje, może być przydatny nie tylko w kuchni. Badania wykazały, że jego liście mają specjalną mikrostrukturę, która zapobiega formowaniu się lodu na powierzchni. Naukowcy liczą na to, że uda się ją wykorzystać do produkcji powłok antyoblodzeniowych.

jarmuż lód

Fot. PublicDomainPictures / pixabay.com

Lód, jak wiadomo, powoduje wiele problemów – m.in. na wiatrakach w elektrowniach wiatrowych, na systemach transmisji i dystrybucji energii elektrycznej czy na skrzydłach samolotów. Wiele z nich dałoby się rozwiązać przy pomocy powłoki, która skutecznie hamowałaby powstawanie lodu.

W poszukiwaniu odpowiedniej receptury naukowcy zaglądają do świata natury. W ten sposób stwierdzili, że sekret walki z lodem posiadł najprawdopodobniej jarmuż. Liście tej zimowej rośliny mają powierzchnię o właściwościach superhydrofobowych, co ułatwia ich oczyszczanie, a przy okazji zapobiega powstawaniu lodu.

Mikrostrukturę liści jarmużu i mechanizm zapobiegania oblodzeniu zbadano przy pomocy termografii w podczerwieniu, pomiaru kąt zwilżania oraz mikroskopii SEM. W następnym etapie badań naukowcy spróbują odtworzyć tę mikrostrukturę, aby sekret jarmużu mógł zostać wykorzystany na skalę przemysłową. Artykuł na ten temat opublikowano w czasopiśmie „Journal of Coatings Technology and Research”.

Źródło: european-coatings.com

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
100%
0%
Ocen: 1
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA