REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Antybakteryjne powłoki dla przemysłu spożywczego

Badacze opracowali nowe nanopowłoki, które zapobiegają rozwojowi mikroorganizmów na wymiennikach ciepła. Urządzenia z tego typu pokryciem dużo rzadziej wymagają czyszczenia agresywnymi chemikaliami.

antybakteryjne nanopowłoki

Fot. arch. INM

W przetwórstwie żywności – na przykład mleka czy soków – wymagane jest zachowanie najwyższych standardów higieny. Liczba mikrobów musi być ograniczona do minimum, tak aby wyeliminować ryzyko dla konsumentów.

Wymienniki ciepła są wykorzystywane na różnych etapach tego procesu. W zagłębieniach i szczelinach urządzenia mogą się natomiast gromadzić lepkie resztki, co stanowi idealne warunki do rozwoju bakterii. Dlatego też wymienniki ciepła muszą być często czyszczone z użyciem agresywnych chemikaliów.

Koloidalna miedź na straży czystości

Rozwiązanie, które ułatwi walkę z mikrobami, zaproponowali naukowcy z INM – Leibniz Institute for New Materials. Są nim nanopowłoki, które łączą działanie antyadhezyjne i antymikrobowe. Dzięki nich urządzenia mogą być czyszczone z udziałem agresywnych chemikaliów dużo rzadziej.

Aby zapobiec rozwojowi bakterii i grzybów na powierzchni, naukowcy dodali do powłoki koloidalną miedź. Pod wpływem wody lub tlenu z miedzi tworzą się jony. Te migrują na powierzchnię, a ponieważ mają działanie antymikrobowe, zapobiegają osadzaniu się tam i namnażaniu drobnoustrojów.

Prócz tego odpowiednie hydrofobowe dodatki zbliżone do popularnego Teflonu sprawiają, że do powłoki praktycznie nic nie przywiera. Nie tworzy się na niej biofilm, a resztki, które mogłyby stać się pożywką dla bakterii, spływają z powierzchni i nie gromadzą się w zagłębieniach.

Nie tylko w przetwórstwie żywności

Powłoka jest stabilna chemicznie – musi być odporna na agresywne środki chemiczne używane do czyszczenia. Jest również, jak zapewnia Carsten Becker-Willinger, szef zespołu Nanomerów w INM, odporna na obciążenia mechaniczne, co także ma znaczenie w przypadku wymienników ciepła. Niektóre ich elementy w trakcie pracy są bowiem narażone na zniszczenia abrazyjne.

Twórcy przekonują, że powłoka sprawdzi się również w innych obszarach zastosowań – na przykład na wymiennikach ciepła w systemach klimatyzacji czy w oczyszczalniach ścieków, zapobiegając tworzeniu się biofilmu na filtrach. Powłoka może być nanoszona standardowymi metodami – natryskowo lub zanurzeniowo, a następnie poddawana jest utwardzaniu. Może być stosowana na stali nierdzewnej, stopach metali, tytanie i aluminium, a jej formułę można dostosować do konkretnych potrzeb.

Źródło: european-coatings.com

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
50%
50%
Ocen: 0
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA