REKLAMA

Newsletter

Dołącz do newslettera:
Zaznacz, jakie informacje Cię interesują:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wydawcę serwisu rynekfarb.pl w celu realizacji usługi „Newsletter rynekfarb.pl". Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi.

Potwierdzam zaznajomienie się z Instrukcją dla subskrybentów oraz z Polityką prywatności.

Kliknij i zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera ›

Antarktyczne ryby pomagają w walce z lodem

Naukowcy z UCLA Samueli School of Engineering oraz ich współpracownicy z Chin opracowali nową powłokę antyoblodzeniową. Inspiracją stał się dla nich mechanizm, dzięki któremu krew ryb antarktycznych nie zamarza w ekstremalnie niskich temperaturach.

powłoka antyoblodzeniowa

Fot. stux / pixabay.com

Badacze przekonują, że ich technologia może być niedrogim i wszechstronnym rozwiązaniem do zabezpieczania przed lodem skrzydeł samolotów, rurociągów i innego sprzętu.

Skuteczna na każdym podłożu

Zaproponowane przez naukowców rozwiązanie to pierwsza powłoka, która zapobiega formowaniu lodu oddziałując na wszystkie trzy fazy jego powstawania. Jak wyjaśnia prof. Ximin He, który prowadził badanie na uniwersytecie UCLA:

Formowanie lodu rozpoczyna się od nukleacji, kiedy to powstaje zarodek krystalizacji. Następnie dochodzi do jego rozrastania się, a na końcu – adhezji do powierzchni. Choć obecnie dostępnych jest wiele technologii antyoblodzeniowych, każda z nich zatrzymuje proces powstawania lodu tylko w jednej z wymienionych faz lub na określonym podłożu.

Jak dodaje profesor, nowa powłoka to rozwiązanie proste, a wytrzymałe. Sprawdza się w każdych warunkach i na wielu różnych rodzajach powierzchni, od tworzyw sztucznych poprzez metale aż do ceramiki.

Potrójne działanie

W skład żelu, z którego powstaje antyoblodzeniowa powłoka, wchodzi głównie woda, ale kluczowym jego składnikiem jest poli(dimetylosiloksan) – nietoksyczny, oparty na silikonie polimer, używany do produkcji soczewek kontaktowych, kosmetyków i smarów. Wszędzie tam, gdzie potrzebna jest śliska powierzchnia.

Po natrysku na powierzchnię, żel formuje cienką, transparentną warstwę, która zapobiega powstawaniu lodu na trzy różne sposoby. Po pierwsze – obniżając temperaturę zamarzania wody na powierzchni, po drugie – wstrzymując rozrost kryształów lodu, po trzecie – utrudniając adhezję do powierzchni.

powłoka antyoblodzeniowa

Fot. arch. UCLA

Rekordowa powłoka

Naukowcy przetestowali powłokę na różnych materiałach – tworzywach sztucznych, szkle, ceramice i metalach. Zabezpieczona powierzchnia nie pokryła się lodem nawet w temperaturze -31°C (co jest wartością rekordową – dotychczas udało się to osiągnąć przy temperaturze -28°C).

Pobity został także drugi rekord – czasu, po jakim lód zaczynał się formować na powierzchni w temperaturze -25°C. Na powierzchniach zabezpieczonych powłoką lód tworzył się w tej temperaturze dopiero po 65 minutach, czyli powierzchnia była wolna od lodu aż o 40 minut dłużej niż poprzedni rekord, ustanowiony podczas badania w 2016 roku.

Niewiele jest sytuacji, w których obiekt przebywa w aż tak niskich temperaturach przez tak długi czas. Jeśli nawet jednak lód zdąży powstać, dzięki śliskiej hydrożelowej powłoce nie przywiera silnie do podłoża, można go więc bez trudu usunąć.

Inspiracja z Antarktydy

Twórcy powłoki znaleźli inspirację w świecie natury. W latach 60. odkryto, że niektóre gatunki antarktycznych ryb zapobiegają zamarzaniu swojej krwi, wytwarzając specjalne białko, które spełnia funkcję jak środek przeciwdziałający zamarzaniu. Podobne białka znaleziono później u niektórych owadów, mikroorganizmów i roślin. Działanie nowej powłoki opiera się częściowo na naśladowaniu struktury molekularnej wspomnianych białek.

Źródło: UCLA Samueli School of Engineering

Czytaj również

Oceń artykuł:
Oceń pozytywnieOceń negatywnie
50%
50%
Ocen: 0
Loading...Loading...
Napisz do redakcji
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 REKLAMA